Vidéki valóság

222.jpg

A viharos szél, hideg és eső miatt "szomorú vasárnap" volt tegnap. De nem emiatt lettem én is szomorú, hanem azért mert egy régi jó barátommal találkozva egy dunántúli kisvárosban, tudomásomra jutott, hogy a Fidesz egyre több helyen nem fait módon próbálja befolyásolni az őszi önkormányzati választások kimenetelét.

Konkrétan azt történt, hogy a városkájában köztiszteletnek örvendő barátomat a helyi városvédő egyesület felkérte, hogy induljon a választásokon, mint helyi képviselő-jelölt, egy csapatban a városvédőkkel, akik mind párton kívüliek. A kezdeményezés azért született, mert a város polgárai elégedetlenek a mostani polgármesterrel, aki Fideszes. A probléma nem politikai jellegű vele, hanem csak az, hogy lusta, fantáziátlan és nem csinál semmit a városért, pedig pártkapcsolatai révén ab ovo járna a városnak számos pályázati pénz. Ő viszont nem hajt semmire, csak úgy elvan, mint a tök - mondja a barátom. A lényeg, hogy igent mondott az indulásra, majd rá néhány hétre részt vett egy helyi vállalkozóknak tartott fórumon, ahol megjelent a megyei Fidesz vezérkar is. A fórum végén egy pofa odament hozzá és mondja neki: "halljuk, hogy indulni akarsz ellenünk az önkormányzati választásokon". Barátom tiltakozott: nem ellenetek akarok indulni, hanem a városért. Az nem számít, akkor is ellenünk indulsz- jött a válasz, ,majd hozzátette: ha nem akarsz magadnak egy átfogó NAV ellenőrzést, akkor jobban teszed, ha visszalépsz: A barátomnak egy családi vállalkozása van, amiből tisztesen megél s el tudja tartani családját (három kiskorú gyermeke van). "Nyugodtan vizsgálódhatnak nálam, minden adót, járulékot időben befizetek, nem találnának semmit"- szólt vissza a Fideszes potentátnak. Ne gondold, találunk mindig valamit, ha akarunk- jött a gúnyos válasz. 
Te mit szólsz ehhez? Én tök amatőr vagyok, de te benne vagy a politikában, mennyire vegyem komolyan a fenyegetést" - kérdezi tőlem. Hát ne vedd komolyan, nem olyan forró a kása, de elismerem, hogy már máshol is hallottam hasonlókat - válaszoltam. Beszéltünk aztán mindenről, a vállalkozásáról, a fejlesztési elképzeléseiről (eredetileg emiatt akart velem találkozni, a véleményemet kérte) s amikor elbúcsúztunk egymástól megjegyezte: "Bocs, ha gyávának tartasz, de azt hiszem inkább visszalépek. Itt nem véd meg engem senki, ha akarnak nagyon be tudnak tartani nekem. Ez vidék nem Budapest, vagy nagyváros, itt sakkban tudják tartani az olyanokat, mint én, ugyanúgy, mint a kommunisták alatt tették. Akkor az MSZMP-nek voltak emberei, most a Fidesznek. Nincs különbség közöttük a módszereket illetően.

A komment-özönt a facebook oldalamon várom, hogy itt ne szabaduljon el a pokol

foto: index.hu