Miért is drága a kenyér?

Image result for sourdough

Néhány napja egy FB társam tett egy epés megjegyzést a magyar gazdák jólétével kapcsolatban, melynek lényege, hogy míg ők egyre jobban élnek, mi a városlakó vásárlók már csillagászati pénzt fizetünk a kenyérért, péksüteményért.

Ha jól emlékszem azt írta, hogy már 600 Ft-ba kerül egy kiló kenyér. Valóban nagyot drágultak a sütőipari termékek, különösen a péksütemények. A kenyér átlagban mintegy 30%-kal lett drágább az elmúlt 5 évben, a péksütemények meg 50-60%-kal. De mennyiben okolható ezért a termelő? Meg fog lepődni a bejegyzést író hölgy, ugyanis a gazdák egyáltalán nem. 2014-ben a búza átvételi ára nagyjából pont annyi volt mint, most, évszaktól függően 48-58 ezer Ft tonnánként. Eközben azért volt vagy 10%-os infláció, azaz reálértékben még csökkent a búza felvásárlási ára!
A malmok tehát most mintegy 54-56 Ft-ot fizetnek egy kiló kenyérbúzáért a termelőnek. Ebből készül átlagban 80 deka liszt, de lehet, hogy már ennél jobb a kihozatal. Az alapanyag-költség egy kiló liszt esetében tehát maximum 70 Ft. Egy kiló kenyérhez azonban elegendő 70 deka liszt, így a búza alapanyagköltség a kenyérben maximum 50 Ft kilónként. A hölgy szerint ma 1 kg kenyér a boltokban már 600 Ft, de legyen átlagban csak 500Ft. Azaz a búza-értékrészesedése a kenyérben mindössze 10%! A péksüteményeknél még alacsonyabb az arány, terméktől függően mindössze 5-8%. Tehát kedves fogyasztó, ne a termelőt szidja, amikor a boltban egyre drágábban vásárolja a kenyeret. A termelő tehet a legkevesebbet erről.

 

A komment-özönt a facebook oldalamon várom, hogy itt ne szabaduljon el a pokol

Image result for kenyérsütés