Egy kis matek

matek.jpg

Egy kis matek Orbánék "már keletről fúj a szél, innét jön a kreativitás az unióba" című narratívájához.

Az EU elődjét, az EGK-et létrehozó országok (D, F, I, és Benelux államok) 2018-ban az EU28-ak Bruttó Hazai Termékének a 60%-át adták.
A később belépők közül a két nagy tagállam, az Egyesült Királyság és Spanyolország az EU GDP 20%-át állítja elő.
A "reszli" nyugati tagországok: Ausztria, Portugália, Dánia, Írország, Görögország, Ciprus, Málta ehhez hozzátesznek 13%pontot, így együtt a nyugatiak adják a GDP 93%-át.
A 11 volt szocialista kelet-európai tagállam 15 éves tagság után 6-ról 7%pontra "tornázta fel" részesedését.
A 11 kelet-európai tagállam az uniós támogatási pénzek mintegy 20%-át kapja, mindegyikük nettó kedvezményezett és az marad még évtizedek múlva is, ha egyáltalán megmarad az EU.
A kelet-európaiak egy főre jutó teljesítménye (értékteremtése) még mindig fényévnyire van a nyugatiakétól, átlagban mindössze 38% körül.

Ezek alapján erősen javaslom Orbán úrnak és kelet-európai barátainak, hogy tekerjék már erősebbre azokat a szélturbinákat, mert enélkül még a 7-ről 8%-ra felmenni is további évtizedekre lesz szükség (kicsit jobb lesz ez az arány Brexit esetén, de az nem a mi teljesítmény-javulásunk eredménye.)
A keleti tagországok gazdasági téren még egy évszázad múlva is marginális szereplők maradnak az EU-ban, hát még ha "sikerül" kiebrudaltatni magukat az unióból. Akkor leszünk igazán magára maradt senkik a globális világban. Kicsik, savanyúk, de büszkék...

 Még egy adalék:

Az Európai Unióba történő belépésünk óta, tehát az elmúlt 15 évben Magyarország kerekítve 55 milliárd euró költségvetési támogatásban részesült, Mi is támogattuk az EU-t összesen 12 milliárd euróval, ennyit fizettünk be a brüsszeli költségvetésbe. Az egyenleg tehát 43 milliárd euró, azaz több, mint 13 ezer milliárd forint a javunkra. Ez fejenként 1 millió 300 ezer Ft, egy négytagú család esetében 5 millió 200 ezer Ft nettó támogatást jelent! Mégis sokan vannak, akik legszívesebben kilépnének ebből a húsosfazékból. No nem a nemzet gázszerelője, Rogán Tóni médiahaverjai, s pláne nem az Orbán rokonság, élükön a szeretett Tiborcz vővel akar kilépni. Ennyire nem ostobák, miután ők fejenként nem 1,3 millió Ft-hoz, hanem minimum ennek ezerszereséhez jutottak! Ki akar kilépni tehát? Azok, akiket a kormánymédia, és propaganda napi szóma-adagokkal kábít már évek óta, hogy ez a Brüsszel mennyi kárt, szenvedést okoz nekünk. 

Az viszont tényleg jogosan bírálható, hogy az uniós pénzek elosztása hihetetlenül egyenlőtlen volt. Vannak, akik az átlag ezer, százezerszereséhez is hozzájutottak s vannak, akik semmihez. Ez utóbbiak vannak többségben és kilépési szándékuk teljesen érthető. De azt mondom nektek, kedves kiábrándult honfitársaim: ne az uniót, ne Brüsszelt szidjátok, hanem magatokat, amiért olyan politikusokra, pártra szavaztatok, amelynek felelőssége a pénzek igazságtalan elosztásában tisztán tetten érhető.

A komment-özönt a facebook oldalamon várom, hogy itt ne szabaduljon el a pokol

Címkék: Orbán, EU