Kitárt ablakok

2019.jún.14.
Írta: Rasko

NERtrágya

bige.jpg

Az elmúlt napokban több újságíró és riporter is felhívott Bige Lászlóval kapcsolatban. Mindegyik azt szerette volna megtudni, hogy kik azok a nagyvállalkozók, akik haragban vannak vele és/vagy szeretnék megszerezni Bige műtrágyaipari érdekeltségeit. A válaszom mindig az volt, hogy nem tudom és nem is érdekelnek az evvel kapcsolatos pletykák. Az viszont bosszant, hogy nem az igazi problémára kérdeztek rá Bige érdekeltségeivel kapcsolatban. Így hát elmondtam nekik, de erről eddig sehol, semmi nem jelent meg, most közreadom:

Tovább

Miből lesz a cserebogár

Balog Zoltán református papot, az Orbán kormány egykori miniszterét rendkívüli meghatalmazott nagykövetté nevezték ki a napokban. Feladata, hogy külföldön elmagyarázza befolyásos politikusoknak, közéleti személyiségeknek az Orbán kormány - visszatetszést keltő - belpolitikai intézkedéseinek helyességét és számoljon be e kormány történelmi léptékű eredményeiről.

Tovább
Címkék: fidesz

Aprófalvak jövője

falvak.jpg

Egy előadásomhoz (a magyar falvak elnéptelenedése, lehetséges revitalizációja témában) gyűjtök statisztikai adatokat a KSH-tól. Engem meglepett, hogy Magyarországon 1980-ban volt utoljára természetes lélekszám-gyarapodás. Akkor 10 millió 709 ezer lakosa volt hazánknak. 2018-ban (jan.1.) már csak 9 millió 778 ezer, a csökkenés 38 év alatt 931 ezer fő. Az utóbbi időkben évente 40 ezerrel vagyunk kevesebben, így 2020-ban már egymillióra nő a népesség fogyás az utolsó 40 évben. Az Orbán kormány szavakban mindent megtesz azért, hogy újra nőjön a népesség természetes szaporodás és nem betelepítések révén, de ez törekvés egyelőre kudarcot vallott. A következő évtizedben további 300-400 ezerrel fog csökkenni a lélekszám, azaz 2030-ban reálisan már kevesebb, mint 9,5 millió fővel lehet számolni.

Tovább
Címkék: Gazdaság, Vidék

Politikai prostitúció

prost.jpg

Mindig is tudtam, hogy a politika nem szűz lányoknak, hamupipőkéknek való, hanem jellemzően olyanoknak, akiknek arcát vastagbőr borítja, akik képesek egyik napról a másikra homlokegyenest ellenkező véleményt is hitelesen képviselni híveik előtt. Közel 30 éve figyelem közelről a magyar belpolitikát, s ennél is régebben a világpolitikát, de bevallom, Orbán legújabb, viharos gyorsaságú pálfordulására nem számítottam. 
Miről van szó?

Tovább

Mindig a csúcson kell abbahagyni

bp_euvote_270519_47.jpg

Az Európa Parlamenti választásokat tegnap egyértelmű fölénnyel a Fidesz nyerte Magyarországon. Orbán korszakos és történelmi győzelemről beszélt, de biztos vagyok benne, hogy a pártvezér belülről csalódott. Egyrészt többet várt az 52%-nál, állítólag 60%-ot, de ez csak egy apró malőr számára. A nagyobb gondja, hogy tudja, a Fidesz elért a zenitre, innét számukra hanyatlás jön, belföldön és Európában egyaránt. Itthon az őszi önkormányzati választásokon fog jönni az első nagy pofon, sok várost és valószínűleg a fővárost is el fogja veszíteni a Fidesz.

Tovább
Címkék: Orbán, EU, Választás

Az Orbán rezsim gazdaság- és társadalom szemlélete - folyt.

montazs_lead_3.jpg

Bevallom, most más tollával fogok ékeskedni, mert ma találtam egy, a témához szorosan kapcsolódó tanulmányt, amelynek szerzője nálam sokkal szakszerűbben leírta az Orbán-rezsim jelenséget. Gyurgyák János eszmetörténészről van szó, aki tanulmányának főbb megállapításait megjelentette a Válasz Online portálján. 
Címe: A magyar elit elceciliásodása és más rendszertünetek.

Tovább
Címkék: Orbán

Most akkor kié a föld?

agrar.jpg

Az internetes portálok mindegyike foglalkozott az Európai Unió Bíróságának napokban meghozott ítéletével, melyben Magyarországra nézve elmarasztaló döntést hozott. A Bíróság megállapította, hogy a magyar kormány által kezdeményezett és a parlament által 2013-ban elfogadott - a termőföld haszonélvezeti jogok megszüntetésével kapcsolatos - szabályozás ellentétes az EU Charta tulajdonhoz való jogra vonatkozó 17. cikkéből eredő kötelezettségekkel. A Bíróság szerint a Charta értelmében a szabályozás valójában tulajdontól való megfosztásnak minősül. 

Tovább
Címkék: EU, Gazdaság, Agrárium

Az Orbán rezsim gazdaság- és társadalom-szemléletéről

tudta.jpg

A napokban Orbán Viktor egy magyar iparmágnás tulajdonában lévő élelmiszeripari feldolgozóüzem születésnapi évfordulóján beszédet mondott, amelyben ez alkalomból felvázolta a magyar nemzeti tőkés ideált. A gyáralapító Pick, valóban nagyon alkotott, kiváló minőséget, világraszóló márkanevet épített saját erejéből és szorgalmából, amihez persze kellett a megfelelő gazdasági- politikai miliő is. A nagyvállalkozó maximálisan kihasználta lehetőséget, hiszen a Kiegyezés utáni években futott fel a vállalkozása a magyar gazdaság igazi Aranykorában, amely az első világháborúig tartott.

Tovább
Címkék: Orbán, Gazdaság